Ghid de recoltare analize
Probe de sange
- Este recomandabil ca probele de sange sa se recolteaze dimineata, 7.30-10.30, dupa un post anterior de 12 ore, repaus in noaptea precedenta si 30 minute inaintea recoltarii, si inaintea administrarii tratamentelor de orice fel.
- Exceptii: in cazul afectiunilor acute se pot recolta analize in regim de urgenta – hemoleucograma, PCR sau in cazul anumitor hormoni ce trebuie recoltati la ora sau in ziua precizata de medicul curant (cortizolul, progesteronul etc).
- Atunci cand urmati un tratament medicamentos intrebati intotdeauna medicul curant daca este nevoie sau nu sa opriti tratamentul pentru a recolta probe de laborator si precizati acest lucru in momentul recoltarii.
Probe de urina
- Inainte de recoltare, se spala mainile si organile genitale cu apa si sapun, evitand folosirea substantelor dezinfectante.
- Probele de urina nu se recolteaza in timpul fluxului menstrual (in caz contrar se folosesc tampoane intravaginale) si de la pacientii aflati in tratament antidiuretic masiv.
- Recoltarea se face in recipiente speciale de unica folosinta puse la dispozitie pacientului de laborator
- Pentru SUMARUL DE URINA + SEDIMENT se recolteaza din prima urina de dimineata, aproximativ 20 ml, direct in recipient;
- Pentru analizele efectuate din URINA din 24H (glicozurie, proteinurie, calciu urinar, metanefrine/normetanefrine urinare etc.) recoltarea trebuie sa inceapa de dimineata. Se va nota pe recient ora la care a fost inceputa recoltare. Prima urina se arunca, celelalte probele de urina se recolteaza intr-un recipient (de aproximativ 2-3 l, curat) si se pastreaza la frigider. Ultima urina este stransa in dimineata urmatoare la aceiasi ora. Se masoara toata cantitatea de urina, se omogenizeaza si se iau aroximativ 20 ml intr-un recipient si se aduc la laborator. Pe recipientul respectiv se va nota volumul de urina colectat in 24H.
- Pentru UROCULTURA, recoltarea se face din jetul de mijloc, aproximativ 20 ml, direct in recipientul steril. Analiza se va efectua inainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau dupa incetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectueaza in timpul tratamentului cu antibiotice.
- Pentru sugari: se indeparteaza hartia care acopera banda adeziva. Se plaseaza punguta sterila in jurul orificiului genito-urinar (pentru baieti: penisul trebuie sa fie plasat in interiorul pungutei pentru colectarea urinei; pentru fetite: vulva trebuie plasata in deschiderea pungii de colectare a urinei, astfel incat sa fie acoperita si partea superioara a organelor genitale). Dupa recoltare, punguta se leaga pentru a impiedica scurgerea urinei.
- Probele de urina se vor aduce la laborator in maxim o ora dupa recoltare, iar cand acest lucru nu este posibil, probele se vor pastra la frigider.
Exsudat faringian
- Recoltarea exudatului faringian se face dimineata , pe nemancate, inainte de periajul dentar.
- Analiza se va efectua inainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau dupa incetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectueaza in timpul tratamentului cu antibiotice.
Exsudat nazal
- Inainte de recoltare, nu se vor administra decongestionante nazale (picaturi) si nu se va efectua toaleta locala.
- Analiza se va efectua inainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau dupa incetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectueaza in timpul tratamentului cu antibiotice.
Materii fecale
Examen coproparazitologic, coprocitograma, antigen Giardia, antigen Helicobacter pylori, hemoragii oculte
- Proba se recolteaza cu ajutorul linguritei care insoteste recoltorul fara mediu de transport, prelevand in special mucozitati, zone ce ar putea contine elemente parazitare, eventual cu urme de sange din diferite zone, dar nu mai mult de 4-5 lingurite;
- Recoltarea se va face inaintea inceperii tratamentului antiparazitar sau al tratamentului cu supozitoare;
Materii fecale - coprocultura
- Proba se recolteaza cu ajutorului linguritei care insoteste recipientul steril, cu/fara mediu de transport. Probele recoltate in recipiente fara mediu trebuiesc prelucrate in maxim 2 ore de la recoltare.
- Recoltarea se va face inainte de inceperea tratamentului antimicrobian.
Secretii vaginale/col/uretrale
Secretie vaginala, Secretie vaginala pentru determinarea Chlamydiei trachomatis, Mycoplasmei /Ureaplasmei, Papilloma virus (HPV), examen citologic cervico-vaginal Babes Papanicolau
- Cu 48 de ore inainte de recoltarea probelor, se vor evita contactul sexual sau lavajul vaginal, folosirea tampoanelor intravaginale, administrarea diverselor geluri, creme si tratamente intravaginale.
- Se recomanda recoltarea in afara perioadei menstruale, in perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar in cazul infectiilor, dupa tratarea acestora.
Sperma
- Inainte de recoltare, se recomanda abstenenta sexuala minim 2 zile, dar nu mai mult de 7 zile;
- Pentru recoltare se va folosi un recipient steril (urocultor steril, cu gura larga);
- Nu este recomandabila folosirea prezervativului sau a lubrifiantilor (este afectata calitatea spermei);
- Pentru a nu altera calitatea probei, acesta se recolteaza la sediul clinicii sau se transporta la laborator in max. 30 de minute – 1 h de la emisie, mentinand o temperatura cat mai apropiata de temperatura corpului, 37ºC.