Analiza 25-OH vitamina D | Clinica Sante

25-OH vitamina D

Denumire alternativă: Vitamina D
400 MDL 340 MDL

25-OH vitamina D, cunoscută și sub denumirea de calcidiol, este o formă de depozit a vitaminei D în organism. Analiza nivelului de 25-OH vitamina D este frecvent utilizată pentru evaluarea statusului vitaminei D în organism.

Această vitamină este esențială pentru sănătatea oaselor, absorbția calciului și fosforului, funcționarea sistemului imunitar și multe alte procese metabolice. Nivelele scăzute de 25-OH vitamina D pot fi asociate cu diverse afecțiuni, cum ar fi rahitismul la copii sau osteoporoza la adulți.

Interpretarea rezultatelor testului 25-OH vitamina D și deciziile privind gestionarea ulterioară sunt de obicei realizate de către profesioniștii medicali, în special endocrinologi sau medici din domeniul nutriției. Această analiză face parte din evaluarea stării de sănătate și a nivelului de vitamina D în organism, contribuind la stabilirea diagnosticelor și la planificarea tratamentului corespunzător.

Dacă cineva se confruntă cu aceste simptome, este recomandat să efectueze testul pentru determinarea vitaminei D în organism.

  1. Oboseală persistentă: Dacă pacientul se simte constant obosit sau epuizat, acesta ar putea fi un semn de deficit de vitamina D
  2. Durere osoasă sau musculară: Deficitul de vitamina D poate contribui la durerile osoase sau musculare. Dacă pacientul se confruntă cu dureri inexplicabile în oase sau mușchi, ar putea fi util să verifice nivelul de vitamina D.
  3. Stare de spirit afectată: Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia sau anxietatea. Schimbările bruște în starea de spirit pot fi un motiv pentru a verifica acest nivel.
  4. Slăbiciune musculară: Deficitul de vitamina D poate afecta funcționarea sistemului muscular, ducând la slăbiciune sau senzație de slăbiciune în mușchi.
  5. Probleme cu sistemul imunitar: Vitamina D joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar. Recurrenta infecțiilor sau răcelilor frecvente pot fi un semn că sistemul imunitar ar putea beneficia de un nivel adecvat de vitamina D.